Чи можливе життя без інтернатів?

30 липня, розпочався дводенний прес-тур у Тернопільську область на тему «Чи можливе життя без інтернатів».

Ініціатором проведення прес-туру виступила Тернопільська обласна державна адміністрація та проєкт Міністерства соціальної політики України «Реформування закладів інституційного догляду та виховання дітей у Тернопільській області» . Прес-тур відбувається за підтримки Національної спілки журналістів України.

Мета прес-туру  – налагодження співпраці з мас-медіа щодо донесення до українського суспільства інформації про необхідність реформування інтернатних закладів в Україні, важливості зростання дитини у родині, розвитку сімейних форм виховання дітей на прикладі Тернопільської області.

Журналістів з Києва, Дніпра, Кропивницького, Чернігова та інших міст України зустрів на території замку-палацу князів Вишневецьких голова Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш.

Тернопільщина – одна з чотирьох областей в Україні, де реалізовується пілотний проєкт. Його мета – зменшення кількості дітей в інтернатах. І сьогодні ми бачимо, що область досягла непоганих результатів.

«Команда пілотного проєкту допомагає у створенні плану трансформації для кожного закладу. Для прикладу, Тернопільський обласний будинок дитини, згідно із планом реформування, стане сучасним Центром реабілітації і розвитку дитини, що надаватиме широкий спектр послуг для сімей, які мають дітей раннього та дошкільного віку з інвалідністю чи порушенням розвитку. На базі будинку дитини буде створений комплекс сучасних послуг, що забезпечать цілісний процес раннього виявлення інвалідності, реабілітації та розвитку дитини із залученням батьків», – розповів Володимир Труш.

Він також наголосив, що безліч досліджень свідчать про шкідливість інтернатів для психічного та інтелектуального розвитку дитини. Особливо, якщо йдеться про маленьких дітей (до 3 років) – інтернатні заклади наносять невиправну шкоду.

«Пілотний проєкт у Тернопільській області продемонстрував свою успішність. Тому сподіваємося, що він буде продовжений.  Ми дякуємо за підтримку, розуміння і спільну роботу. Сьогодні ми бачимо конкретний результат – на 30% зменшилася кількість дітей в інтернатних закладах в Тернопільській області. Тому будемо продовжувати роботу у цьому напрямку і надалі. Адже потреби дітей, їх соціальний захист – пріоритет у нашій роботі», – констатував Володимир Труш.

Детальніше про реформування інтернатних закладів журналісти довідаються завтра, 31 липня, під час прес-конференції за участі членів Міжвідомчої робочої групи з реформування закладів інституційного догляду та виховання дітей Тернопільської ОДА, а також під час візитів у Теребовлянський навчально-виховний комплекс, Бережанську обласну комунальну загальноосвітню школу-інтернат з поглибленим вивченням трудового навчання,  дитячий будинок сімейного типу в селі Жовківка, Збаразьку санаторну школу-інтернат  спілкувань з родинами.

Довідково: Реформування системи інтернатних закладів у Тернопільській області відбувається в рамках більш широкого проєкту Міністерства соціальної політики України «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», що впроваджується у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією за сприяння Світового банку. Розпочався  проєкт 1 січня 2019 року.