Тернопільська область готова до впровадження другого етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей

У вівторок, 14 січня 2020 року у Тернополі відбулася робоча нарада голови Тернопільської облдержадміністрації Ігоря Сопеля з питань планування другого етапу реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду  та виховання дітей. 

У нараді взяли участь радниці Міністра соціальної політики України –  Наталія Кириченко та Оксана Жолнович, заступник голови Тернопільської облради – Любомир Крупа, керівники структурних підрозділів Тернопільської ОДА, консультанти проекту «Розробка і впровадження регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів у Тернопільській області)»  та інші спеціалісти, які дотичні до процесу деінституціалізації. 

Учасники наради обговорили досягнуті у 2019 році результати щодо реформування закладів інституційного догляду і виховання у Тернопільській області. Співголова міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей при обласній державній адміністрації – Любомир Крупа високо оцінив спільні зусилля Мінсоцполітики, Тернопільської облдержадміністрації, обласної ради та консультантів по трансформації інтернатних закладів у Тернопільській області. Завдяки командній роботі лише за однин рік (з 01 січня 2019 по 1 січня 2020 року) вдалося зменшити кількість дітей, що цілодобового перебувають в обласних інтернатних закладах з  1407 до 1058, що складає  майже 25%.

Водночас Наталія Кириченко зазначила, що незважаючи на позитивні показники деінституціалізації в Тернопільській області є низка проблем, які потребують негайного вирішення, для забезпечення незворотності реформ. Радниця Міністра наголосила на необхідності розвитку базових соціальних послуг на рівні об’єднаних територіальних громад Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги», який набув чинності 1 січня 2020 року, у кожній громаді має бути сформована низка базових соціальних послуг, у першу чергу, для сімей з дітьми, які потрапили в СЖО для задоволення їхніх нагальних потреб і попередження використання альтернативних форм догляду за дітьми.

За словами Наталії Кириченко «Процес реформування інтернатних закладів проводиться заради того, щоб усі діти могли проживати в сім’ї. Саме таке завдання ставить перед нами Уряд України. Якщо ж через певні обставини дитина не може залишатися у рідній родині, то найкращими альтернативами для неї мають бути патронатні чи прийомні сім’ї, ДБСТ чи малі групові будинки. Саме на ці сімейні форми виховання держава виділяє кошти з Державного бюджету України» 

Голова обласної державної адміністрації Ігор Сопель зазначив, що області є над чим працювати. Розвиток базових соціальних послуг в ОТГ, пошук оптимальних моделей трансформації інтернатних закладів, розробка механізмів прийняття рішень в інтересах дітей складні питання, пошук відповідей на які продовжиться 1516 січня в ході семінару щодо визначення основних напрямків другого етапу реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, який проходитиме у місті Тернопіль за участі членів міжвідомчої робочої групи з реформування інтернатних закладів при ТОДА, голів депутатських комісій Тернопільської обласної ради, представників громадських організацій, наукових закладів, Мінсоцполітики, експертів проекту Розробка і впровадження регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів у Тернопільській області)» . 

Нагадаємо, що для підтримки реформи ДІ між Міністерством соціальної політики України та Тернопільською обласною державною адміністрацією укладено угоду про долучення до проекту «Модернізація системи підтримки населення України». Тернопільська область є одним із 4-х пілотних регіонів, де відбувається впровадження проекту.