У Тернополі закінчилося навчання для кандидатів в усиновлювачі, опікуни та прийомні батьки

«Кожен фініш – це, по суті, старт», – написала Ліна Костенко. Таким стартом стали минулі вихідні для кандидатів в усиновлювачі, опікуни та прийомні батьки. Останні заняття були організовані для них окремо і вони ознайомилися із специфікою усиновлення, опіки, створення прийомної сім’ї.

Так кандидати в усиновлювачі визначили роль сім’ї в розвитку індивідуальності, підтримці самооцінки й культурної ідентичності дитини. У форматі рольових ігор відпрацювали різні способи розкриття таємниці усиновлення. Обговорили ймовірні проблеми сімей усиновлювачів, визначили, яких спеціалістів можуть залучати, до кого можуть звертатися в тих чи інших ситуаціях. А також кожна сімейна пара презентувала дерево власної компетентності, визначили свою готовність до виконання обов’язків усиновлювачів.

Кандидати в опікуни та прийомні батьки працювали над усвідомленням важливості підтримки сімейних зв’язків та довготривалих стосунків у житті дитини для розвитку дитини і стабільності сім’ї, визначили можливі шляхи для їх формування. Також на останньому занятті вони ознайомились ізправилами ефективної взаємодії, співпраці та партнерства з представниками органів, установ, закладів та організацій, що надають соціальні послуги та підтримку сім’ям з дітьми.Визначили принципи, основні завдання та зміст соціального супроводу. На завершення заняття презентували здобуті під час навчання компетентності.

Кандидати в патронатні вихователі разом із своїми помічниками також більш детально занурилися в особливості послуги з патронату. В них попереду ще навчання як безпосередньо їх, так і міждисциплінарних команд.

На останньому занятті кандидати в усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки зустрілися із Шимашис Майєю Сигизмундівною. заступницею начальника служби у справах дітей Тернопільської обласної державної адміністрації, і мали змогу почути відповіді на питання, що їх хвилювали.

Одна із учасниць в завершення навчання відмітила «Очікувала менше, ніж отримала. Думала будуть лекції, а тут була так просто і цікаво, весело і пізнавально, тепло і комфортно. Діамант цінностей розмістили вдома на стіні – щоб пам’ятати! Дякую всім!»

І хоча навчання для частини учасників закінчилося, зараз у них новий етап у житті –прийняти дітей у свою родину, створити для них безпечну позитивну атмосферу, зігріти, допомогти, підтримати. І нехай все добре складеться в цих родинах. І навчання, у якому вони взяли участь у рамках реалізації проєкту«Реформування інтернатних закладів у Тернопільській області» стане у нагоді під час реалізації тих непростих завдань, виконання яких вони мають забезпечити.