Розпочалася серія регіональних семінарів із обміну та поширення досвіду Проєкту

Сьогодні, 12 листопада, в онлайн режимі розпочався регіональний семінар з обміну досвідом на тему “Реформування системи інституційного догляду та виховання дітей: управління змінами” для колег з Луганської області. Протягом листопада-грудня 2020 року такі семінари пройдуть для 10 областей України.

Участь у семінарі беруть члени міжвідомчої робочої групи з реформування інтернатних закладів при ОДА, заступники голів міських/районних рад/ОТГ, представники охорони здоров’я, соціального захисту населення, центрів соціальних служб, освіти тощо.

Головна мета семінару – презентувати досвід проєкту «Реформування закладів інституційного догляду та виховання дітей в Тернопільській області» (далі – Проєкт) у впровадженні Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

На початку семінару до всіх учасників звернувся генеральний директор Директорату з розвитку соціальних послуг та захисту дітей Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса, відмітивши, що робота Проєкту на Тернопільщині за два минулі роки показує хороші результати та є прикладом для інших регіонів, де реформування інтернатних закладів відбувається менш успішно.

«Деінстутиціалізація – це не прийти в той чи інший інтернатний заклад і сказати, що все, ви закриваєтеся. Це велика робота – з громадами, педагогами, батьками, це індивідуальний підхід до кожної дитини. Бо всі наші спільні намагання щось змінити, стосуються, в першу чергу, подальшої долі дітей. І тут ключовою є робота спеціалістів, які можуть правильно донести до всіх учасників, задіяних в процесі реформи, розуміння того, навіщо це реформування потрібно, згуртувати навколо себе зацікавлених людей, щоб результативно, спільними діями зробити все можливе, аби та чи інша дитина не повернулася в інтернат, або ніколи туди не потрапила взагалі. Саме завдяки співпраці консультантів Проєкту, державним органам влади, соціальним службам та освітянам на Тернопільщині на сьогодні майже на 40 відсотків зменшилася кількість дітей в інтернатних закладах. Це хороший показник, особливо в такий непростий час, коли реформування інтернатів проходить водночас з реформою децентралізації» – зазначив він.

Про роботу Міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей при обласній державній адміністрації проінформував учасників семінару начальник Служби у справах дітей Тернопільської облдержадміністрації Ростислав Дрозд, який також акцентував увагу на тому, що при реформуванні інтернатних закладів, треба від початку вивчити проблеми закладів, ознайомитися з настроями громад, для яких питання дітей не завжди є першочерговим, вчителів, які бояться реформи тому, що бояться втратити роботу, а також самих дітей, чому вони не з батьками, які життєві ситуації за плечима у кожного з вихованців таких шкіл. І тільки тоді вже рухатися вперед, взаємодіючи.

Серед нині наявних проблем, навіть попри те, що деінстутиціалізація на Тернопільщині відбувається з позитивними показниками, виступаючий назвав відсутність в багатьох територіальних громадах соціальних працівників.

«Потрібно створювати служби у справах дітей, бо не скрізь вони є. А це першочергова необхідність. Бо не можна, реформуючи, втратити професійний кадровий потенціал. Це ті люди, досвідчені фахівці, яких ми залучали до роботи, коли розробляли плани трансформації» – сказав Ростислав Дрозд.

Про методичний підхід та основні результати впровадження реформ деінституціалізації у Тернопільській області, цілі та завдання Проєкту та їх реалізацію розповів керівник Проєкту «Реформування закладів інституційного догляду та виховання дітей в Тернопільській області» Володимир Кузьмінський. Він відмітив той факт, що в усьому світі саме інтернатна система є гальмівною у розвитку дитини, і відповідно у розвитку суспільства в цілому. Також наголосив, що деінституціалізація – це процес заміни системи інституційного догляду дітей на систему, яка забезпечує виховання дітей в сім’ї або умовах, максимально наближених до сімейних. Він  не обмежується тільки виведенням дітей із закладів, а передбачає розвиток мережі превентивних і підтримуючих послуг на рівні громади, орієнтованих на задоволення потреб дітей і захист їх прав.

«Неабияк допомагає в процесі реформування ґрунтовно розроблений консультантами Проєкту методологічний підхід до реформи ДІ. Саме завдяки спланованим, обміркованим діям і відбулося зменшення кількості дітей, які перебували цілодобово в усіх закладах інституційного догляду та виховання Тернопільщини, в порівнянні з 01 січня 2019 року на 35,1%. Цей самий показник щодо 6 пілотних закладів становить 55,4%, а по Збаразькій санаторній школі-інтернату показник зменшення кількості дітей на цілодобовому перебуванні сягнув 88,4 – проінформував Володимир Кузьмінський.

Він також розповів, що переважна більшість вихованців інтернатів були реінтегровані у свої сім’ї, або влаштовані в сімейні форми виховання. Підставою для повернення став висновок оцінки сімейної ситуації, який підтверджував здатність батьків забезпечувати потреби дитини, а також відповідні рішення комісій з питань захисту прав дітей.

Варто зазначити, що саме завдяки зусиллям Проєкту зросла кількість надавачів соціальних послуг сім’ям з дітьми та кількість фахівців із соціальної роботи й спеціалістів, які організовують соціальну підтримку вразливих сімей у територіальних громадах. Так, у 2020 році майже удвічі зросла кількість ФСР в ОТГ, з 24 фахівців/спеціалістів у 2019 році до 49. А кількість підготовлених у рамках проєкту кандидатів на створення СФВ складає 31 особу.

«Ми переконані, що йдемо правильною дорогою, діємо в найкращих інтересах дітей. Це наш ключовий принцип!»- підсумувала першу частину семінару модератора, ключова експерткаПроєкту Зінаїда Кияниця.

Під час семінару було також обговорено питання інституційного догляду і виховання дітей в Луганській області. Про те, з якими проблемами найчастіше стикаються в процесі реформування там і що вже вдалося зробити, розповіли учасникам семінару Марина Михальська, в.о. начальника служби у справах дітей Луганської облдержадміністрації, Василь М’ягкоход, начальник відділу позашкільної, спеціальної освіти, закладів та установ обласної комунальної власності Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації та Сергій Лукашов, генеральний директор Міжнародної Благодійної організації Благодійний фонд «СОС Дитячі містечка України».