На Тернопільщині триває реформа інституційних закладів

Днями відбувся перший в цьому році візит на Тернопільщину ключових експертів проєкту Мінсоцполітики «Розробка та впровадження регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів) у Тернопільській області» (далі – Проєкт). Цей Проєкт, за словами його керівника Володимира Кузьмінського, діятиме  до 1 лютого 2022 року.

У ході візиту проведено декілька необхідних інформаційно-організаційних, узгоджувальних заходів з керівництвом Тернопільської обласної ради, Тернопільської обласної державної адміністрації (далі – ТОДА), керівниками ключових структурних підрозділів ТОДА, частина з яких змінилась у порівнянні з попереднім етапом Проєкту, а також з представниками органів місцевого самоврядування, керівниками  закладів інституційного догляду та виховання дітей та з іншими партнерами, які дотичні до реалізації трансформації закладів.

Зокрема, разом із  співголовою міжвідомчої робочої групи з реформування закладів інституційного догляду та виховання дітей при ТОДА (далі – МРГ), керівницею апарату  Світланою Беспоповцевою, експерти проаналізували результати роботи МРГ за 2020 рік, періодичність засідань МРГ, підготовку та їх проведення,  а головне – виконання уповноваженими структурами заходів, які були протокольно доручені за результатами засідань. Окреслено ряд першочергових питань, що виноситимуться на найближче засідання МРГ, серед яких і затвердження проєкту розпорядження про внесення змін до складу робочої групи.

Експерти Проєкту зустрілися також з  начальницею управління охорони здоров’я ТОДА Ольгою Ярмоленко. Було представлено коротку презентацію роботи Консультанта щодо трансформації Тернопільського обласного спеціалізованого будинку дитини, який галузево підпорядковується управлінню охорони здоров’я. Проведено спільний візит в будинок дитини задля ознайомлення з  ситуацію щодо будівництва/добудови, яке відбувається у зв’язку з трансформацією закладу в Центр реабілітації і розвитку дитини.

Про організацію заходів з трансформації комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини» Тернопільської обласної ради в Центр реабілітації і розвитку дитини йшла мова і під час  робочої наради за участі голів Тернопільської обласної державної адміністрації Володимира Труша та Тернопільської обласної ради Михайла Головка. На нараді обговорено алгоритм співпраці усіх дотичних сторін щодо будівництва та ремонтних робіт, з метою запровадження з першого вересня поточного року на базі трансформованого закладу нового спектру послуг для сімей і дітей з порушеннями розвитку та інвалідністю, медико-соціальних, реабілітаційних, у т.ч. послуг раннього втручання і паліативного догляду.

Відбулися зустрічі з  начальницею департаменту соціального захисту населення ТОДА Наталією Найчук. Консультантом представлено результати роботи в області за два минулі роки. Надано усю інформацію щодо проведення трансформації закладу, який знаходиться в галузевому підпорядкуванні департаменту соціального захисту населення –  Петриківський обласний комунальний дитячий будинок-інтернат. Здійснено спільний візит до інтернату.

Також експерти поспілкувалися з начальницею управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації  Ольгою Хомою та начальником служби у справах дітей ТОДА Ростиславом Дроздом. Обговорили планування спільної роботи на 2021 рік – проведення заходів, реалізацію планів трансформації Бережанського, Збаразького та Теребовлянського ліцеїв. Важливим є питання щодо підготовки і затвердження Порядку обробки персональних даних в інформаційно-аналітичній системі «Заклади інституційного догляду і виховання дітей Тернопільської області». Варто зазначити, що у разі прийняття відповідного наказу, ця система стане повноцінним інструментом для здійснення оперативного моніторингу реформи інтернатних закладів в області.

Разом  із співголовою МРГ, депутатом Тернопільської обласної ради Любомиром Крупою, експерти зустрілися з головою Великоберезівської територіальної громади Андрієм Галайко (на фото).

Було надано необхідну інформацію про Проєкт, його завдання на 2021 рік в частині розвитку у громадах соціальних послуг для дітей та сімей з дітьми. Голову поінформовано про те, яку допомогу може надати Консультант  для запровадження у громаді соціальних послуг, які, відповідно до законодавства, мають бути впроваджені саме на рівні громад. Попри те, що у новоутвореній територіальній громаді наразі немає структурних підрозділів, які б забезпечували соціальні послуги, зокрема, й тих, що стосуються соціального захисту прав дітей, Андрій Галайко наголосив, що він розуміє важливість цієї роботи і готовий до співпраці та отримання експертної допомоги задля запровадження на території громади належних соціальних сервісів, які даватимуть відповіді на потреби найбільш уразливих категорій населення тощо.

За результатами вище згаданих зустрічей всі відповідальні особи отримали необхідні доручення та визначено терміни їх виконання з метою досягнення запланованих результатів.